Legó kreálmányok közösségi platformja

Szolgáltatások:

UX/UI tervezés, Drupal fejlesztés

Iparág:

LEGO

Időszak:

2017 – 2018

Mint egy LEGO® készlet különálló darabjai, amikor összerakjuk őket, pont olyanok, vagyunk mi magunk is, hisz együtt egy közösség részeként  többre vagyunk képesek, mint külön-külön. A WE LOVE WHAT YOU BUILD (WLWYB) 2017-ben kereste fel a Chepperst azzal az elképzeléssel, hogy hozzunk létre egy közösségi piacteret az egyedi LEGO építményeket tervezők és építők számára; egy olyan helyet, amely összeköti őket a világ minden tájáról származó rajongókkal.

A weboldal célja, hogy az építők bemutathassák alkotásaikat (My Own Creation - MOC), ugyanakkor munkájukért jutalmat is szerezhessenek. Így született meg a MOCHUB.

“Bármit megépíthetsz, amit csak akarsz, ezért szeretem a LEGO®-t.”
“Drága, de mivel újra és újra felhasználható, így jobban belegondolva mégis olcsó”

Azokban az esetekben, amikor megkerülhetetlen követelmény az összes adat lokális hálózaton belül tartása, jó megoldás lehet a nemrég bemutatott AWS Outposts szolgáltatása. Az AWS Outposts biztosítja számunkra a megszokott AWS hardvert, infrastruktúrát, API-kat és eszközöket, amelyekkel megépíthetők és futtathatóak az alkalmazások helyi környezetben és a felhőben is, egy tökéletesen egységes hybrid megoldás részeként. Az általános célú szerverek, adattár, adatbázisok és más szolgáltatások lokálisan futnak az Outpost használatával, a fejlesztői csapat pedig a régióban elérhető teljes AWS szolgáltatás portfóliót használhatja helyben futó szolgáltatások fejlesztésére, menedzselésére és skálázására, a már megszokott AWS eszközökkel.


Amennyiben a ti szervezetetek is épp felhő szolgáltatók termékeit vizsgálja, vagy épp egy költözés előtt álltok, keressetek meg minket és szívesen megosztjuk veletek a tapasztalatainkat!

Első lépések

UX Tervezőcsapatunk 2017 nyarán kezdte meg a kutatást. A versenytárselemzés megerősítette, hogy nincs közvetlen verseny a piacon. Az üzleti célok feltárása mellett ez az információ segítette a kutatókat a WLWYB által kínált egyedi értékesítési pontok meghatározásában.

A felhasználói  interjúkat az MocHub irodájában és raktárában tartottuk. Egyeztettünk többek között a WLWYB ügyfélszolgálati képviselőivel, akik gondoskodnak a logisztikáról, szállításról. A véleményük és az általuk alkalmazott munkamódszer megértése kulcsfontosságú volt, mivel ők kezelik a weboldalról érkező megrendeléseket.

Az UX backlog óráról órára nőtt, és később, amikor további 9 interjút készítettünk a célcsoport tagjaival, megerősítést nyert két dolog:

  • A MOCHUB igazi megoldás lesz a LEGO® közösség valós problémáira
  • Az oldal gyors indításához elengedhetetlen a minimálisan szükséges funkciók (MVP) és szolgáltatások kiemelése a számtalan ötlet, terv, vágy és elképzelés közül a backlogból

A közösség sok funkcióra vágyott, a határidő viszont szorított mindenkit, ezért az ügyféllel közösen keményen dolgoznunk kellett azon, hogy azonosítani tudjuk mind a közösségi, mind pedig az üzleti szempontból fontos összetevőket.

UX design

Mi, UX tervezők nem vagyunk feltalálók: a weboldalakon elhelyezett megoldások többségével - mivel ismerősek a felhasználók számára - könnyű dolgunk van. Vegyük például a keresőmezőt: tudjuk, hogyan működik, és mit kell csinálnia, így használatuk során nem ütközünk akadályokba. Ezért is illesztünk egy mintaelemzési lépést  a UX tervezési fázisába: célunk megismerni, hogy mely összetevők illeszkednek jól egymáshoz, és melyek használata nem okoz majd fejtörtést felhasználóink számára.

A MOCHUB esetében a minták hasonlítottak számos közösségi csatornáéhoz, így az olyan komponensek, mint a beágyazott videók, a képgaléria, a visszajelzések, a megjegyzések és a keresőmező a kezdetektől fogva a rendszer részét képezték. Később azonban, ahogy az MVP elvárások alapján csökkentettük a szolgáltatások számát, ezek közül néhánytól búcsút kellett vennünk.

A kutatás során megalkotott vásárlói és vevői perszónák viselkedését forgatókönyvekkel modelleztük kiindulásképp. A forgatókönyveket és az összegyűjtött mintákat használva belevetettük magunkat a drótváz tervezésbe, és a teszteléshez elkészítettünk egy InVision prototípust.

A prototípus tengerentúli felhasználókkal történő tesztelése nem volt a legegyszerűbb, de csapatunk lelkesen állt hozzá a problémához. A használhatósági tesztek ütemezése és megvalósítása 2 hétig tartott, így az egyes tesztek közötti időt a tervek finomítására, újragondolására használtuk fel.

UI design

Az ügyfél igényeit szem előtt tartva tervező csapatunk kellő időt töltött  a weboldal betűkészletének gondos kiválasztásával, és büszkén kijelenthetjük, hogy a végeredmény tökéletesen illik a MOCHUB márkához! Az íves szélű Rubik font passzol a LEGO® formavilágához. Az arányos betűközök szép struktúrát kölcsönöznek minden szöveges tartalomnak, és ami a legfontosabb, ideálisak a kiválasztott színsémához.

Már a kezdetektől olyan friss, letisztult, némi játékossággal fűszerezett megjelenésre törekedtünk, ahonnan kitűnnek a LEGO® alkotások. A gombok és a cselekvésre ösztönző dobozok / CTA-k lila és sárga színei jól kiegészíti egymást, míg az illusztrációk játékra és az alkotásra ösztönzik a felhasználókat.

Amikor a WLWYB a LEGO® közösség tagjait felkérte, hogy elsőként hozzanak létre eladói profilt a MOCHUB-on, hatalmas érdeklődést tapasztaltak. Amint a kutatás is rámutatott, az építők és az eladók egyaránt vártak már egy, az igényeiket kiszolgáló platformra. Szeretnének másokat inspirálni és másoktól ihletet nyerni. LEGO® alkatrészeket vásárolnának, és egyúttal kapcsolatba lépnének a LEGO® közösség más tagjaival is.

Hasonló projektek

Honlap újratervezés és applikációfejlesztés

Hazai ajtógyártó cégnek terveztünk új weboldalt, UX kutatási eredményekre alapozva. A projekt végére egy teljesen megújult felhasználói felület, interaktív honlap és ajtótervező webalkalmazás is készült.

Olvass tovább

Az Elter webáruházának átalakítása és funkcionális bővítése

Az Elter Világítástechnika Kft. Magyarország piacvezető lámpa kis- és nagykereskedője. Budapesti és szekszárdi boltjaik mellett nagy hangsúlyt fektetnek az online értékesítésre.

Olvass tovább

Van egy projekted számunkra? Beszéljünk!

Lépj velünk kapcsolatba!